Hozoc: Plasma pacienţilor vindecaţi de COVID salvează vieţi în toată lumea

Terapia cu plasma umana de la convalescenti este cea mai promitatoare metoda de tratament pentru pacientii COVID-19 aflati in stare critica. O spune chiar directorul BPHD, Florin Hozoc. Iar specialistii in medicina de la mari spitale si universitati din strainatate o considera cea mai buna solutie pe termen scurt pentru tratarea COVID-19.

Desi exista echipamente noi puse la dispozitie gratuit de o firma privata romaneasca, noul tratament pentru Covid-19 prin donatie de plasma este foarte putin promovat de autoritati. In timp ce Timisoara si Neamt refuza aparatul de plasmafereza cu totul, in Bucuresti, doar 6 persoane vindecate de Covid-19 au reusit sa doneze prin plasmafereza. Distributorul aparatelor, Florin Hozoc, sustine ca a trimis 72 de donatori, directoarea Centrului de Transfuzie Bucuresti zice ca s-au prezentat 42. Mai mult, Ministerul Sanatatii nu-si respecta obligatiile din protocolul de donatie.

Pacientii infectati aflati in stare grava ar putea fi salvati, dar, in timp ce Romania numara mortii, echipamentele de plasmafereza donate spitalelor de o firma privata inca nu sunt folosite.
„Protocoalele privind colectarea de plasma, metodologia este excesiv de birocratica, depaseste cu foarte mult rigorile pe care le-au stabilit atat ghidul european pentru colectarea de plasma, cat si ghidurile stabilite in celelalte tari”, a declarat Florin Hozoc, reprezentantul firmei care a donat echipamentele de plasmafereza.

Asa se face ca potentialii donatori inca asteapta sa doneze plasma hiperimuna. Si sunt in Romania in jur de 3.000 de persoane vindecate.

„Am gasit donatori si pentru Bucuresti, am gasit si pentru Iasi. La Iasi sunt foarte multi medici din Suceava care au avut infectia, care s-au vindecat si care vor sa doneze si i-am indrumat catre Centrul de Transfuzii din Iasi, dar inca nu i-a contactat nimeni de acolo. Nu avem nici protocolul de tratament. Sunt documente care trebuie semnate, asumate de catre specialisti”, a mai spus Florin Hozoc.

Inainte ca pandemia sa ne loveasca, autoritatile statului roman au initiat un proiect prin care propuneau construirea unei banci nationale de sange, plasma umana si celule stem. Aceasta banca urma sa fie complet functionala in 35 de ani, insa o ordonanta de urgenta din ianuarie 2020 a abrogat initiativa. Peste o luna Romania se confrunta cu primul caz de Covid-19. In acelasi timp, in Republica Populara Chineza autoritatile sanitare autorizau un nou tratament pentru coronavirus: utilizarea experimentala a plasmei recoltate de la pacientii vindecati. La finalul lui martie Administratia pentru Medicamente si Alimentatie a Statelor Unite a aprobat de asemenea acest tratament, iar mai tarziu Italia, Spania, Germania, Olanda, Canada, Marea Britanie, Israel, Japonia, Coreea de Sud si Iran i-au urmat exemplul. O luna mai tarziu, pe 22 aprilie, Ministerul Sanatatii din Romania aproba metodologia pentru utilizarea tratamentului cu plasma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.