Diverse

Despre celulele stem: Afla tot ce trebuie sa stii despre recoltarea lor

Written by Oana

Celulele stem sunt celule „incompletate”. Aceasta înseamnă că sunt capabile să se dezvolte în celule care servesc numeroase funcții în diferite părți ale corpului. Majoritatea celulelor din corp sunt celule diferențiate. Aceste celule pot servi doar un scop specific într-un anumit organ. De exemplu, globulele roșii sunt concepute special pentru a transporta oxigenul prin sânge.

Toți oamenii încep ca o singură celulă. Această celulă se numește zigot sau un ou fecundat. Zigotul se împarte în două celule, apoi în patru celule și așa mai departe. În cele din urmă, celulele încep să se diferențieze, asumând o anumită funcție într-o parte a corpului.

Celulele stem sunt celule care nu s-au diferențiat încă. Ele au capacitatea de a împărți și de a face un număr nedeterminat de copii ale lor. Alte celule din corp pot reproduce doar un număr limitat de ori înainte de a începe să se descompună. Când o celulă stem se împarte, poate rămâne o celulă stem sau se poate transforma într-o celulă diferențiată, cum ar fi o celulă musculară sau o celulă roșie din sânge.

Utilizări potențiale ale celulelor stem

Deoarece celulele stem au capacitatea de a se transforma în alte tipuri de celule, oamenii de știință cred că pot fi utile pentru tratarea și înțelegerea bolilor. Potrivit specialistilor, celulele stem pot fi folosite pentru:

  • a crește celule noi într-un laborator pentru a înlocui organele sau țesuturile deteriorate
  • a corecta părți ale organelor care nu funcționează corect
  • cercetarea cauzelor defectelor genetice ale celulelor
  • cercetarea modului în care apar bolile sau de ce anumite celule se transformă în celule canceroase
  • testează noile medicamente pentru siguranță și eficacitate

Tipuri de celule stem

Există mai multe tipuri de celule stem care pot fi utilizate în scopuri diferite.

Celulele stem embrionare

Celulele stem embrionare provin din embrioni umani care au vârsta de trei până la cinci zile. Se recoltează în timpul unui proces numit fertilizare in vitro. Aceasta implică fertilizarea unui embrion într-un laborator în locul corpului feminin. Celulele stem embrionare sunt cunoscute sub numele de celule stem pluripotente. Aceste celule pot da naștere aproape oricărui alt tip de celule din corp.

Multe state, insa, exlud prin lege utilizarea lor.

Celule stem non-embrionare (adulte)

Celulele stem adulte au un nume înșelător, deoarece se găsesc și la sugari și copii. Aceste celule stem provin din organe și țesuturi dezvoltate din corp. Acestea sunt folosite de corp pentru a repara și înlocui țesutul deteriorat în aceeași zonă în care s-au găsit.

De exemplu, celulele stem hematopoietice sunt un tip de celule stem adulte care se găsesc în măduva osoasă. Ele formează globule roșii, globule albe și alte tipuri de celule sanguine. Medicii efectuează transplanturi de celule stem, cunoscute și sub numele de transplanturi de măduvă osoasă, de zeci de ani folosind celule stem hematopoietice pentru a trata anumite tipuri de cancer.

Celulele stem adulte nu se pot diferenția în celelalte tipuri de celule ca celulele stem embrionare.

Celule stem pluripotente

Oamenii de știință au descoperit recent cum să transforme celulele stem adulte în celule stem pluripotente. Aceste noi tipuri de celule sunt numite celule stem pluripotente induse. Ele se pot diferenția în toate tipurile de celule specializate din corp. Aceasta înseamnă că pot produce celule noi pentru orice organ sau țesut. Pentru a crea iPSC-uri, oamenii de știință reprogramează genetic celulele stem adulte, astfel încât se comportă ca celulele stem embrionare.

Descoperirea a creat o modalitate de a „diferenția” celulele stem. Acest lucru le poate face mai utile în înțelegerea modului în care se dezvoltă bolile. Oamenii de știință speră că celulele pot fi făcute din pielea cuiva pentru a trata o boală. Acest lucru va ajuta la prevenirea sistemului imunitar de a respinge un transplant de organe.

Celulele stem din sânge cordon și celule stem cu lichid amniotic

Celulele stem din sânge sunt recoltate din cordonul ombilical după naștere. Pot fi înghețate în băncile de celule pentru a fi utilizate în viitor. Aceste celule au fost utilizate cu succes pentru a trata copiii cu cancere de sânge, cum ar fi leucemia și anumite tulburări genetice ale sângelui.

Celulele stem au fost, de asemenea, găsite în lichidul amniotic. Acesta este fluidul care înconjoară un copil în curs de dezvoltare în pântecele mamei. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a ajuta la înțelegerea utilizărilor potențiale ale celulelor stem cu lichid amniotic.

Controverse privind cercetarea celulelor stem

Celulele stem adulte nu prezintă probleme etice. Cu toate acestea, în ultimii ani, au existat controverse privind modul în care sunt obținute celulele stem embrionare umane. În timpul procesului de recoltare a celulelor stem embrionare, embrionul este distrus. Acest lucru ridică preocupări etice pentru persoanele care cred că distrugerea unui embrion fertilizat este moral greșită.

Oponenții cred că un embrion este o ființă vie. Ei nu cred că ouăle fertilizate ar trebui utilizate pentru cercetare. Ei susțin că embrionul ar trebui să aibă aceleași drepturi ca orice alt om și că aceste drepturi ar trebui protejate.

Susținătorii cercetării cu celule stem, pe de altă parte, consideră că embrionii nu sunt încă oameni. Ei observă că cercetătorii primesc acordul cuplului donator ale cărui ouă și spermă au fost folosite pentru a crea embrionul. Susținătorii afirma, de asemenea, că ouăle fertilizate create în timpul fertilizării in vitro ar fi aruncate oricum, astfel încât acestea ar putea fi utilizate mai bine pentru cercetarea științifică.

Odată cu descoperirea progresivă a celulelor stem pluripotente, poate fi mai puțin nevoie de embrioni umani în cercetare. Acest lucru poate ajuta la ușurarea preocupărilor celor care sunt împotriva utilizării embrionilor pentru cercetarea medicală. Cu toate acestea, dacă celule stem pluripotente au potențialul de a se transforma într-un embrion uman, cercetătorii ar putea, teoretic, să creeze o clonă a donatorului. Aceasta prezintă o altă problemă etică de luat în considerare. Multe țări au deja legislație în vigoare care interzice clonarea oamenilor.

About the author

Oana

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.